Купити вишиванку безпосередньо від майстрині з Коломиї. Чоловічі вишиванки - Жіночі вишиванки - Дитячі вишиванки - Рушники - Аксесуари до вишиванок

Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

Skype: galyna0102_office.orgflora@gmail.com

(067)360-88-72 з 9 до 20

(068)004-89-17, (093)805-36-02_



Вишиванка, як символ Душі Української!


Вишиванка, як символ Душі Української!

200px-Woman_in_vyshyvanka

Здавна в Україні ставлення до одягу було дбайливим і шанобливим. Матері вишиваючи одяг своїм дітям вкладали всю свою ніжність і молитву до Бога про збереження дорогих чад. Українська вишиванка служила як прикрасою так і оберегом, а ще й своєрідним документом, за яким можна було визначити з яких країв родом власник вишиванки.



Сорочки на кожен день вишивали звичайно ж гараздо простіше і скромніше, куди багатшим і ретельно вишитим був святковий одяг. Весільні українські сорочки були взагалі предметом особливої уваги. Таємничою мовою вишивки вони передавали безліч побажань для сімейного благополуччя молодій парі.
Які б складні часи не переживав український народ, але любов до традиційної вишивки у нього ніколи не згасала. За допомогою нитки і голки українські майстри створювали і створюють унікальні зразки впізнаваного у всьому світі українського вбрання.
11091005schСлідуючи старослов'янським традиціям чужу вишиванку надягати не слід, вважається що таким чином можна "перебрати" на себе чужу долю, а також не віддати свою.
Традиційно вишивкою прикрашалися ті частини одягу, через які, за уявленням наших предків, злі сили могли проникнути в душу людини. По суті охоронна місія і була основним призначенням вишивки. Вишивкою-оберегом вишивалися воріт, манжети, поділ і розріз горловини. Сама тканина сорочки вважалася неприступною для злих духів, тому що при її виготовленні використовували інструменти на яких у великих кількостях був присутній заклинальний орнамент. Виходячи з таких уявлень важливо було захистити ті частини одягу, де закінчувалася тканина і починалося тіло людини. Якраз для цього і існувала традиційна вишивка, яка мовою містичної символіки перегороджувала шлях негативним силам через краї одягу до тіла і душі людини.
Наші предки вірили, що як вишитий рушник охороняє кожен будинок, так і вишита сорочка оберігає людину від недобрих думок і заздрісних поглядів поганих людей. І повірте це аж ніяк не архаїчні вірування людей далеких від технічного прогресу. Тут використовується важливий психологічний аспект: коли людина заходила в будинок, то перше на що був спрямований її погляд - це вишиті рушники, таким чином вона відволікалася на хитромудрі візерунки і якщо мала недобрий намір то, мимоволі випускала із себе ту злу силу яка могла нашкодити господарям будинку. Така ж роль була і у вишиванки. Яскрава вишивка просто відволікала недобрий погляд людини зі злом у душі від власника сорочки. Задивившись на візерунки вишиванки той і сам
IMG_9274
міг забути про свій недобрий настрій, йому ж і краще! Виходячи з таких цілком практичних міркувань вишитий рушник і вишита сорочка були реальними оберегами для людини і для дому.
Існувало повір'я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добро, на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину. Жінки вишивали сорочки для своїх синів і чоловіка. Якщо когось чекали з далекої дороги, то йому починали вишивати нову сорочку, щоб людина швидше поверталася. Говорячи про везучу людину ми часто вживаємо вираз: "народився в сорочці" - в ньому якраз і йдеться про ту саму вишиту сорочку. Звідси можна зрозуміти що такому предмету побуту як вишита сорочка приділялася зовсім не маленька роль.
У наші дні вишиванка впевнено повертає собі популярність не тільки як святковий, але і як повсякденний одяг. Для багатьох людей вишита сорочка давно стала звичним предметом гардеробу, а для деяких і ніколи не переставала їм бути. Тепер вишиванка не лише
menu_4
одягається під час народних гулянь, а й чудово поєднується з такими звичними у наші дні речами як джинси, шкіряна куртка і діловий костюм, а купити вишиту вручну сорочку або сукню можна через інтернеті, в магазині, майстерні. Елементи традиційної української вишивки досить часто використовують в своїх колекціях українські дизайнери одягу, таким чином популяризуючи національні традиції вишивки не тільки в Україні, а й за її межами.
Незважаючи на те, що зараз велику кількість вишитих сорочок випускають на швейних фабриках, до того ж не тільки в Україні (підприємливі китайці шиють національні костюми будь-яких народностей, на які є попит), справжня ручна вишивка на домотканому полотні не втрачає своєї популярності, а стає лише більш дорогим і ексклюзивним товаром.
Вишиванка це символ здоров'я, краси, чистоти помислів і єднання з душею своїх предків, свого народу.
Друзі, будьте сучасними, не залишаючи добрих традицій!

Немає коментарів:

Дописати коментар